My 1st Baby’s Cat😍

Hye guys!

Here I introduce you, please welcome and let’s meet ;

  1. BLUE – The biggest one
  2. CHARLIE – The flat face/forehead 
  3. DELTA – The shy one
  4. ECHO – The most actives one

From left : Blue, Delta, Echo, Charlie

This is my first time having a kittens at home. My Mom usually don’t like cat that much. But, who cares? *evil laugh he he he Their mom (cat) originally not my cat and I don’t know if her were owned by someone or what. Basically, I just feeding any cats who came for food. Because she’s always wandering around my house and later she became my regular visitors that asking for the foods. Ha ha ha 

Despite her deformed left hand, I know she is the strongest one. 💪🏻


She’s having pregnancy during then but I don’t even know when she gave birth.😱 I found her later with the kids(아기? 이거 사람이냐? ㅋㅋㅋ) at our front house underneath dad’s car blanket (such a nice hiding places). Since then, she’s officially become my pet…..

I’m the most handsome among four of us.. ahah!

Hye, everyone! 😽

Echo : hey, look she’s captures us! Blue : Why must me in every photo? Urmm..

PRODUCT REVIEW – PERSONAL CARE

PRODUCT : SHAMPOO/CONDITIONER by LOREAL ELSEVE

p1

PRICE : MYR11.13*(330ml)/MYR12.50*(330ml)

RE-PURCHASE : YES

Ni semua gara-gara adik sepupu la pakai shampoo ni. Aku pun terjebak sekali.hihihi Asalnya aku pakai Sunsilk (Ginseng) tapi haritu balik kampung lupa nak bawak bekas mandi jadi main kebas jek lah shampoo sapa entah kat bilik air tu. Sekali masa pakai haaa wangiiii!!! Best sangat bau dia pastu rambut jadi lembut je pas shampoo. Makanya aku pun bertukarlah kepada shampoo ni tapi tak tahulah tahan sampai bila sebab jenis menggatal suka tukar-tukar jugak. Lepastu menyesal kalau salah shampoo rambut pun jadi macam penyapu!

PRODUCT : SCALP SHAMPOO by CLEAR

clear-women-anti-dandruff-anti-hair-fall-shampoo-375-ml_zpskis2w170-800x800

Picture are courtesy from Google. Credit to the right owner.

PRICE : MYR14.(330ml)

 RE-PURCHASE : YES

Satu-satunya shampoo yang berkesan untuk hilangkan kelemumur aku ni. Tapi yang tak bestnya kalau pakai shampoo anti-kelemumur biasanya rambut jadi kasar.grrr So, aku taklah pakai setiap hari cuma kalau rasa gatal sangat ke atau dah lama tak guna baru pakai takpun dalam seminggu sekali macam tu. Ada orang tak sesuai pakai shampoo ni jadi lagi teruk. Aku nasihatkan korang kena guna kaedah ‘cubajaya’ baru boleh tahu shampoo tu sesuai ke tak dengan kulit kepala. Belilah yang botol kecik dulu banyak je shampoo anti-kelemumur kat pasaran sekarang. (Shampoo ‘Bawang’ mungkin?)

PRODUCT : PERFUMES/DEO-SPRAY by ADIDAS

p2

PRICE : MYR26.16(50ml)/MYR12.88*(150ml)

RE-PURCHASE : YES

Aku pakai produk ni time ada ‘ongkos’ lebih sikit. Yelah, biasa aku pakai rexona teen spray tuh dapat dua botol tahan lama lagi yang ni dapat satu jek yang kecik tu pun waktu tertentu  dapat free. Samalah macam perfume ni pun rasa nak cuba baru beli. Macam-macam jenis bau ada korang boleh pilih ikut kesedapan hidung korang yang cium.wahahh! Aku jenis orang yang pening kepala kalau pewangi bau manis-manis. Boleh migrain rasa! Tapi kalau orang lain yang pakai aku okay je best je cuma kalau diri sendiri pakai rasa boleh pengsan tak boleh terima bau tu. Jadi aku pilih bau-bau jenis sporty ke flowery ke woody ke. Adidas pink ni aku salah belilah kiranya sebab bau manis jugak (nama pun fruity boleh macam kau tak perasan puih!). Boleh pakai spray sikit2 je. Kadang excited sangat pun pernah terspray bagai sekampung nak bau dah lepastu sendiri kemurungan. sadis!

PRODUCT : DEO-SPRAY by REXONA TEENS

p3

PRICE : MYR13.88*(102mlx2)

RE-PURCHASE : YES

Produk kesayangan hamba. haha Aku tak boleh kalau tak ada benda ni. Rasa tak sempurna hidup. kah! Aku pengguna tegar deo jenis spray berbanding yang roll-on tu. Paling suka rexona teens nilah. Aku pakai tiga-tiga jenis lagi satu warna hijau botol dia. Lagipun aku suka jenis ni sebab bau dia tak memeningkan kepala otak aku lepas tu kalau terlupa pakai perfumes pun tak jadi masalah, korang akan berbau wangi sepanjang hari (tu pun kalau kau tak buat kerja berat sangat macam kat site tuh memang hangus cerita dia!). Tapi, nak jugak cuba deo ‘Smelly-No-More’ yang orang cakap-cakap tu. Masalah untuk aku dia adalah roll-on. Aduh. Sekali-sekala takpe kot kan? hiks.

PRODUCT : MOISTURISING CREAM (VIT. E) by ORGANIC AID

p5

PRICE : MYR33.00

RE-PURCHASE : NO

Asal beli nak jadikan moisturizer lah untuk kulit aku yang jenis berminyak ni kan memang susah nak dapat krim pelembap yang sesuai. Belilah krim ni atas saranan sorang adik junior tapi tak best guna sebab bau dia agak ‘busuk’ pada aku. Tak tahan beb hidung masa mula-mula pakai siap kembang kuncup tak ke sudah.ha ha ha Tekstur krim ni pulak agak tebal maksudnya dia tak macam moisturizer biasa kan lebih cair macam losyen tangan tu haa yang ni dia pekat sikit. Tapi, krim ni berkesan untuk kecutkan jerawat. Kau letak sikit jek lah tapi, jangan pulak layan tonyoh sesedap rasa jahanam muka oi. Yang bangusnya lagi krim ni sangat susah nak habis. Bukan takat budak serumah, aku siap boleh bagi jiran sebelah jiran belakang guna tapi tak jugak habis-habis. Nampak tak betapa kalau kita amalkan sikap ‘sharing is caring’ ewahhh. Amaran : Produk ni mengandungi paraben. So takleh nak kerap sangat guna. Guna pun sikit jelah.

PRODUCT : ALOE VERA GEL by FRUIT OF THE EARTH

p10

PRICE : MYR14.30(340g)

RE-PURCHASE : YES

The best thing ever you should have! Haaa… sebabnya macam2 kegunaan aloe vera ni korang boleh buat tau n teskturnya taklah terlalu cair serta sejuk. Aku guna ni untuk elak kulit muka cepat sunburn. Walau tetap terbakar jugak tapi taklah teruk macam biasa. Aloe vera ni boleh guna kat seluruh badan korang tanpa ada masalah. Kalau tangan terpercik minyak panas pun cepat2 sapu benda ni InshaAllah tak jadi gelembung n pedih pun cepat je hilang. Untuk lelaki pun boleh sapu benda ni dulu sebelum shave jadi nanti takla kasar permukaan kulit tu. Smooth aje macam baby. Ceh! Aku syorkan sekurang2nya korang adalah standby sebotol aloe vera ni kat rumah n yang mana ada pokok lagi bagus.

PRODUCT : CHARCOAL MASK by DAISO

p11

PRICE : MYR5.30

RE-PURCHASE : NO

Okay, aku memang suka cuba n pakai produk berasaskan arang. Pada aku produk ni kasi effectlah kat muka yang berlubang ni haa. Best sangat pakai mask ni sebab segala mak nenek white head akan keluar dengan jayanya! Tapi… tu cerita zaman aku diploma(2010-2013). Sekarang ni aku pakai mask ni semula kesan dia dah tak sama macam dulu pun.. sedih. white head yang seronok mencanak2 kat hidung ni tak keluar pun lepas tu tekstur mask ni sekarang lebih cair tak pekat dah. Aku pun tak tahulah kenapa nak kata sebab muka aku berminyak sangat sampai mask tak lekat pun tak jugak sebab kawan aku yang kulit kering cuba pakai mask ni pun jadi benda yang sama. Bila sapukan mask ni kat muka dia akan jadi gelembung berlubang2 pada tektur mask tu jadi dia tak cover seluruh muka pun sebenarnya. Macam mana pun aku tetap kena habiskan benda ni. Sayang dah beli! Membazir amalan syaitonnnnn. hak hak hak

PRODUCT : HOREC FACIAL SPRAY by KIODA

p12

PRICE : MYR10.00(150ml)

RE-PURCHASE : NO

Nilah perempuan pantang nampak benda murah sikit mesti sambar. Beli spray ni sebab nak kekalkan kelembapan kulit mukalah kononnya. Aku ingat tekstur dia light macam Bio-Essence tapi…. hurmmm nama pun murah kan. Teksturnya agak melekit kalau pakai yang mana aku memang tak suka sebab jenis muka dah berminyak tambah dengan melekit lagi..urghhh =( Lagipun bau spray ni terlalu wangi sampai menusuk rongga hidung. Pening kepala weh. Sekarang ni jenuh aku nak habiskan sebotol sebab agak besar jugak makanya dekat kaki n tangan pun aku sembur sekali nak bagi cepat habis punya pasal. Hahaha Boleh je siapa2 nak cuba tapi untuk kulit sensitif aku tak galakkan yer. Lagipun kan, kalau korang perasan produk ni sebenarnya ciplak. Haaa sebab apa aku cakap macam tu? Cuba korang perhatikan logo dia sama macam Evian kan? (patut rasa familiar) So, lebih baik beli Evian yang ori sebab terjamin n best kalau pakai kat muka rasa moist jek. So, banyak2 facial spray yang aku dah cuba setakat nih yang paling win Bio Essence lah walau mahal.

p/s : ada lagi produk nanti update lain okay. =D

Love,

AkiraYang

PRODUCT REVIEW – NUTOX

Hai semua!!! =)=)=)

Lama aku tak bersiaran kat blog ni. Konon janji last year nak update blog regularly tapi… nan hado! Dah kalau busy dengan FYP memanjang kan… (rolling eyes). Jadi, sementara menunggu aku publish entri-entri #throwback2016 makanya aku mulakan dengan review product lah yer dulu untuk permulaan tahun 2017 ni sebab belum ada cerita menarik lagi untuk aku ketengahkan.

*******************************

Dimulakan cerita aku mula bertukar produk ni akhir tahun lepas, 2016. Kulit aku ni jenis sangat berminyak walau jerawat jarang hinggap. Ramai orang cakap kulit aku elok je bukan berjerawat pun kenapa sibuk nak cari produk bagai. Habis tu kalau aku tak jaga sama jugak jadi teruk nanti. Apa korang ingat selesa ke muka yang terlalu berminyak ni? Kadang-kadang rimas tau sebab kita pun tak digalakkan terlampau kerap mencuci muka guna pembersih. So, apa yang aku selalu buat just lapkan je dengan kertas minyak tak pun guna wet tissue. Lagi satu masalah aku adalah kulit muka aku sensitif  dan tersangatlah cepat sunburn. Even baru keluar rumah kena matahari sikit pun dah terbakar. Bertambah haru lagi bila nak pulihkan kesan yang terbakar ni bukan sekejap boleh sampai tempoh 6 bulan baru pulih sepenuhnya. (Kalau betul pulih kalau tak. Kau rasa?)

Sebab utama aku nak bertukar produk adalah sebelum ni dah bermacam produk skincare tempatan yang kononnya menjanjikan glowing, putih gebu gebas tapi tak berkesan pada aku! Aku pakai tapi hasilnya tak memberangsangkan malah makin teruk. Muka aku yang dah sememangnya tak berapa nak putih makin hari makin gelap, kusam, pori makin besar dan paling teruk menggelupas sampai muka ni orang pandang macam ‘berpanau’ kesan berbelak sebabkan produk aku pakai tu tak sesuai dan lagi best ada merkuri. ahaa. Aku taknak mention nama produk-produk tu korang boleh search sendiri produk yang dilarang oleh KKM. Kebanyakkan produk tu aku pernah pakai. Dan macam yang korang dah sedia hadam bendanya sama je ada krim siang, krim malam dan sabun muka.

Lepas rasa bengang sangat sangat muka jadi makin teruk aku stop pakai apa-apa skincare dalam 4,5 bulan jugak nak bagi recovery konon tetap tak menyembuhkan pun tapi sekurang-kurangnya kita rehatkan muka dari sentuh produk yang bukan-bukan. Sejak dari tu, aku rajin baca review blogger lain pasal produk skincare yang berasaskan natural ingredients. Setelah bermacam-macam research aku gali untuk tahu produk apa yang sesuai aku terus fokuskan pada produk halal tanpa kandungan paraben dan alkohol. Maka, berjodohlah aku dengan Nutox ni dan Alhamdulillah kebanyakkan pengguna bagi feedback positif jadi aku pun terpengaruhlah kan..heee

n2

Gambar : Turutan penggunaan produk Nutox.

Aku tak guna semua pun produk ni, boleh kata mana yang basic je. Asal nak cuba serum je tapi end-up dengan pencuci muka sekali dengan toner. So, jom kita tengok produk-produk yang aku guna :

PRODUCT : Pre-Cleanser by NUTOX

n3

PRICE : MYR18.56*(200ml)

RE-PURCHASE : YES

Okay, pada aku pre-cleanser ni lebih kurang sama dengan cleansing milk The Face Shop yang aku guna. Teksturnya macam lotion warna putih tapi lebih light. Siapa yang tak biasa pakai mungkin rasa tak best (macam rasa berminyak sikit, sikit jelah lepastu kan nak cuci muka jugak). Sebab dah terbiasa pakai cleansing milk tu jadi tak ada masalah pada aku. Pre-cleanser ni tujuan dia nak hilangkan kesan make-up ataupun kotoran yang tertinggal pada kulit muka kita. Biasa kita malas kan (macam aku la ni) main terus cuci je guna pencuci. Sebenarnya tak bersih sangat pun. Kalau tak percaya lepas korang dah cuci muka try kesat semula guna toner biasa yang korang guna mesti akan ada kesan kotor pada kapas. Pre-cleanser ni jugak boleh korang guna kat bahagian celah-celah yang sukar dibersihkan. Jangan lupa sapu sekali pada bahagian leher. Kadang-kadang aku sebat je guna benda ni jadi macam toner daki sapu kat kaki. hahahhh Puas hati kotoran keluar..! euwww~ Kesimpulannya, tak rugi beli walau mula-mula macam teragak-agak. Botol pun besar kira bolehlah tahan lama. 😄

PRODUCT : Cleansing Foam by NUTOX

n4

PRICE : MYR17.94*(100ml)

RE-PURCHASE : YES

Aku paling kerap bertukar pencuci muka. Macam-macam jenis pernah pakai. Tapi aku sarankan korang stick dengan satu je sebab muka aku ni kebal dah kot pakai pencuci apa-apa pun tak jadi masalah. Cuma kalau pakai jadi pedih aku stop terus tapi jarang ada masalah untuk pencuci muka. Biasa aku akan pakai dua jenis pada satu-satu masa. Bila dah cuba banyak sangat pencuci yang sesuai dengan aku adalah jenis ‘foam’ sebab kalau pakai jenis gel aku rasa tak bersih masih rasa berminyak melekat pada muka (bergantung pada jenis kulit muka masing2). Pembersih muka Nutox ni teksturnya warna putih. Buih dia jenis light aje kalau sapu pada muka. Disebabkan sebelumnya dah pakai pre-cleanser jadi lepas cuci muka akan rasa lagi bersih. Aku selang-selikan pencuci muka ni dengan Perfect Whip SENKA (review akan datang).

n5

PRICE : MYR19.90*(125ml)

RE-PURCHASE : YES

Haaaa nak cerita… Toner Nutox ni lain sikit dari toner biasa kita guna tu. Biasa kan orang guna toner untuk tanggalkan make-up pastu baru cuci muka kan? Tapi yang ni tak, kita guna lepas cuci muka, tak payah kapas tak payah bilas bagai terus je spray (spray sikit je, tak payah banyak sangat). Mula pakai toner ni kulit muka aku jadi pedih-pedih gitu. Biasanya kalau pakai suatu produk tu jadi pedih atau panas aku akan stop. Tapi, kali ni aku tawakkal je sebab mungkin kesan daripada open pores lepas kena cuci. Maksudnya lepas je bersihkan muka lepas tu lap-lap sikit terus aku sembur toner ni tak sempat pores tu nak tertutup (patut tunggu dulu sekejap). hahah Tapi, dalam masa tiga minggu lebih lepas tu aku perasan yang muka aku dah tak berminyak sangat. yeay! Mula aku taklah letak harapan tinggi sangat pada produk ni. Bila baca semula rupanya toner ni antara salah satu penyebab boleh kurangkan masalah minyak pada muka. Alhamdulillah. Biar lambat janji berkesan. =)D

PRODUCT : Serum Concentrate by NUTOX

n6

PRICE : MYR59.37*(30ml)

RE-PURCHASE : YES

Yang ni paling menangis sekali nak beli. huaaa Sudahnya aku search harga apa-apa serum pun memang mahal rupanya. Tapi kalau nak dibandingkan harga produk tempatan (bukan dari drugstore) lebih kurang sama je. Sebab biasanya untuk satu set mesti cecah RM100++ kan (yang lebih mahal pun banyak). Nak taknak beli jugak janji yang ni terjamin selamat. Pakai lepas toner yang dispray meresap dalam kulit baru sapu serum ni. Biasa lepas mandi pagi tu terus pakai jangan tunggu lama-lama muka dah naik berminyak baru nak sapu. Rasa best bila pakai sejuk je. Muka akan jadi lebih segar kusam pun berkurang. Tapi kesannya mungkin lambat bertindak. hehehe Macam jenis kulit aku akan nampak kesan bila dah pakai lebih kurang sebulan/lebih. Orang lain dua minggu pun dah boleh nampak (jealous jealous). Jadi, mohon banyakkan bersabar dan bawak bertabah. Chill okay chill! =)P

PRODUCT : Moisturizer by NUTOX

n7

PRICE : FOC*(5ml)/MYR35.96*(50ml)

RE-PURCHASE : NO

Yeehaa! Ni dia datang  masalah utama aku. Orang yang muka berminyak paling susah nak cari moisturizer yang sesuai. Sebab makin kita pakai moisturizer makin jadi berminyak muka. Aku dah pakai benda ni hampir nak habis sebotol (kecik aje botolnya pun) tapi takde rasa best ke lembap ke ape ke. Aku rasa neutral je nak pakai boleh tak pakai pun tak apa. Maknanya aku masih belum jumpa yang sesuai. hahah Mujurlah ni free sample je kalau dah terbeli yang besar tak ke rugi. Tapi…, dalam kepala ni dah berkira-kira nak cuba moisturizer Safi Manggis. tehee Mana tahu menjadi kan boleh aku review untuk korang nanti tengok berkesan ke tak.

********************Tamat********************

P/s : Review ini adalah tidak berbayar sama sekali dan segala kandungan entri ini hanyalah pendapat peribadi aku je. Kang korang pakai tak jadi macam Fazura jangan salahkan aku. hahahah XB Sila cuba atas risiko sendiri okay. XOXO~

*pembelian pada harga diskaun

Love,

AkiraYang ❤

My 1st Degree Graduation

PRE-CONVOCATION PHOTOSHOOT

With my Doraemon @ainrazak00 aka partner in crimes I. Thanks Ain for always taking care of me. Congrats on your 1st lifetime graduation! =DD

dsc_0409Credit to photorapher @hilmiazman for all these beautiful photos. Thank you! Thank you! Thank you!

D – DAY

img_7510With my 2nd partner in crimes @nurashelah. Congratulation! ❤
Thank you Shela for always meets my wishes to eat best foods, shopping etc. etc.

img_7509The library that only ‘function’ if there are tests, exams, and projects need to be done. ha ha ha Thank you!

xddFinally, the KEDUDUT’s has made it! Alhamdulillah. 3rd graduation for us. Big congrats! Thanks a lot girls for being with me through thick and thin.

img_7847My Labmates. Thank you very much for helping me to prepare the FYP within time given. Eh? hahaha Even though we’re categorized as a ‘special case’ students.XP Thank you as well for Suha for a lend your car last minute before me and Faeq start the FYP presentation. Really appreciate much. =))) Congrats you guys!

Three SITI’s inside the halls! Congrats girls!

img_7486After done the ceremony.

img_7487Big thanks to this girl for coming on my graduation day. Love you, Fin! <3<3<3

img_7563Excited faces after done the ceremony. I just can’t get enough smile! ha ha ha (Even that big smile makes my face looks ugly, but who cares though?!;p)

img_7567With @AzhaniTukiran. Thanks As for helping my assignments/projects all this while. =D (Not to forget, also thanks to all of the residents 1D house).

A DAY AFTER GRADUATION PHOTOSHOOT

img_7737A million thanks to my parents for supporting me to finish this degree. I love you both till the moon!. Well, this is just a small gift for me to you. ❤❤❤

img_7679Forever and always be Ayah’s little girl ;p

img_7695Why won’t you give me a chance for posing like this? hahaha *onceinawhile

They’re too cute in my grads robe. ;)D

          Last but not lease, I would love to express my gratitude to all MY LECTURERS, CLASSMATES, COLLEAGUES, ROOMMATES, HOUSEMATE etc. for being very helpful and gives encouragement for me to finish this study.

and….

THANK YOU UTHM for these 6 years sweet and sour moment in my life!

Love,

AkiraYang ❤

HELLO 2016! =)

Happy birthday to you~~

Happy birthday to you~~~

Happy birthday to my Dear Mama <3<3<3

Happy birthday to you!!!!!

happy birthday mom

Wishing you have a healthy life, always be blessed under the protection of Allah, bestowed in abundance Rezki, and all things are also simplified.

and……

get rich quickly!!! So that, we could perform the Hajj in Mecca together. InshaAllah. Aaaaaaminn.

I’ll love you till the ends mom….

01.01.2016

………………………………….******************…………………………

Done with mom’s birthday wishes, now i’ll love to sharing what is my wishlist for this new year. So, here is my wishlist. Let’s check it out!!!!

  • Recites al-Quran more often
  • Try to get DL for my Final Year degree. I’ll put more effort on it. InshaAllah.
  • Getting a passport a.k.a Buku Merah.
  • Travelling abroad (Thailand or Indonesia or Vietnam at least!)
  • Learn more Hangul! =)=)=)
  • Pay off my KPTM loans – RM5K
  • Increase savings
  • Finished studies by this end of June and having convocation ceremony on October. Yeayyy!!!
  • Start doing business. (still find out what kind of business should be run)

………….. got a lot of things actually, I’ll update soon..hihihih~~

DSC_0028

MAY THIS YEAR BRINGS US LOTS OF HAPPINESS!!! ^_^

Love,

AkiraYang ❤

Survey Camp Session 5

Venue : MSN Asahan,Malacca, Malaysia.

Date : 23rd – 30th of August 2014

DSC_000031_1x

This survey camp was established for UTHM student who took the Degree of Civil Engineering course and compulsory to the Civil’s student as a requirement for the graduation soon and can be attended only once during the study period.

The main goal of this survey camp is for students to practice learning in the class (Levelling Survey, Traverses Survey, Tacheometry Survey) to the field work.

Besides, this survey camp also provide some tasks for student like surveying report, calculation, presentation, survey’s device set up test, and writing test on the last day.

………………………………………………………………………………..

Here, there is some of the moment that I wanna share ;

Ribbet collagef

UTHM Charlie’s Angel.. Puahahahah!! No, I think we are #partnersincrime . LOlsie. ;p

Ribbet collageg

Meeting new peoples. =) =)

20141010_070642

The future ENGINEERs. One fine day, Insha-Allah. =D

Ribbet collagen

My ‘Havoc’ Survey’s Group – Awie/Topek/Mila/Mai/Hany . ❤

 xxxxxxxx GOODBYE! TILL WE MEET AGAIN. =)  xxxxxxxx

Love,

AkiraYang